Skip to content

Urettferdig kritikk fra SFT

October 17, 2002, 01:00 CEST

- SFTs uttalelser om vÄr manglende vilje til Ä iverksette tiltak for Ä redusere miljÞfarlige utslipp av produsert vann er villedende, bÄde med tanke pÄ hva vi har gjort og den prosessen vi har startet i samarbeid med SFT, sier informasjonsdirektÞr Hege Marie Norheim i Hydro Olje & Energi.

Hydro arbeider aktivt med Ä redusere utslipp av produsert vann fra oljeplattformer pÄ den norske sokkelen - og avviser bestemt SFTs pÄstand om at Hydro kanskje mangler vilje til Ä bringe utslippene ned.

I 1997 vedtok myndighetene en lov som sier at alle oljeselskaper i Norge skal levere en omfattende plan innen juni 2003 som beskriver hvordan de skal nÄ kravet om null miljÞfarlige utslipp innen 2005.

Hydro holder pÄ Ä utarbeide en slik plan for sine plattformer pÄ den norske sokkelen.

- Planen skal leveres om Ätte mÄneder - det har SFT selv bestemt. Hydro har hatt jevnlige mÞter med SFT, og vi har ikke hatt grunn til Ä tro at de har vÊrt misfornÞyd med arbeidet vÄrt sÄ langt. Den direkte kritikken kommer overraskende og pÄ et dÄrlig tidspunkt, hevder hun.

Hydro og Statoil har flest operasjoner pÄ sokkelen og fÞlgelig har de den stÞrste mengden produsert vann - vann som som finnes naturlig i oljereservoarene og som pumpes opp fra berggrunnen sammen med olje og gass. Eldre olje- og gassfelt, som produserer stÞrre mengder vann, har fÞrt til at utslipp av produsert vann har Þkt med om lag 20 prosent hvert Är, ifÞlge SFT.

For selskapene vil det vÊre svÊrt dyrt Ä gjÞre noe med utslippene, det er nok noe av grunnen til at noen av selskapene ennÄ ikke har tatt beslutninger som vil bringe utslippene ned, sa Marie Nordby, avdelingsdirektÞr i SFT, til NRK tirsdag kveld.

Forskjellige typer teknologi

- Hydro arbeider med forskjellige typer teknologi for Ă„ redusere innholdet av miljĂžfarlige stoffer i produsert vann, for Ă„ redusere bruk av produksjonskjemikalier og for en fullstendig utfasing av noen miljĂžfarlige kjemikalier, forklarer Toril RĂže Utvik, HMS-leder i Utforsking og Produksjon Norge.

- Vi har allerede tatt i bruk ny teknologi som reduserer utslipp av olje i produsert vann pÄ flere plattformer, og vurderer teknologi som bruker kondensat fra plattformer for Ä trekke ut opplÞste oljekomponenter fra utslipp av produsert vann.

En annen mulighet som vurderes er Ä reinjisere produsert vann i reservoarene. Reinjisering brukes allerede pÄ seks av vÄre 12 plattformer, sier hun.

Undervannsanlegget Troll Pilot - som skiller ut vann fra olje og gass og sender det tilbake til reservoaret - er et godt eksempel pÄ Hydros aktive tiltak, bemerker Norheim. - Vi har hatt ett Ärs vellykket drift med Troll Pilot, og vi ser pÄ denne teknologien som forlÞperen for "usynlige" plattformer som vil bli plassert pÄ havbunnen i framtiden.