Angela Merkel og Kjell Børge Freiberg åpnet havvindparken Arkona

16. april 2019 12:50 CEST | Sist endret 16. april 2019 12:57 CEST
Foto av Jon Erik Reinhardsen (t.v.), Kjell-Børge Freiberg og Angela Merkel
Equinors styreleder, Jon Erik Reinhardsen (t.v.), olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og Tysklands forbundskansler Angela Merkel under åpningen av vindfarmen Arkona.

Tysklands Forbundskansler Angela Merkel og Norges Olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg åpnet i dag havvindparken Arkona i Østersjøen i Mukran på øya Rügen i Tyskland.

Arkona drives av det tyske selskapet E.ON i samarbeid med Equinor, og det var det tyske selskapet som var vertskap for den formelle åpningen av prosjektet. Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen deltok i åpningsseremonien for vindparken. 

– Åpningen av Arkona er en viktig milepæl for Equinor. Vindparken har kapasitet til å forsyne 400 000 tyske husstander med fornybar energi. Dette kommer i tillegg til at Equinor forsyner Tyskland med en fjerdedel av landets gassbehov. Arkona er Equinors fjerde vindpark som kommer i produksjon siden 2012, og den er et viktig bidrag i utviklingen av Equinor som et bredt energiselskap, sier Reinhardsen.  

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde av Pål Eitrheim (f.v.), Kjell-Børge Freiberg og Jon Erik Reinhardsen
Pål Eitrheim (f.v.), konserndirektør for Nye energiløsninger, olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og styreleder Jon Erik Reinhardsen besøkte vindfarmen Arkona med båt. (Foto: Eskil Eriksen / Equinor ASA)

Arkona leverte første strøm til det tyske strømnettet i september 2018, og kom i full produksjon med 60 vindturbiner på 6 megawatt (MW) i 2019. Vindparkens samlete kapasitet er på 385 MW. 

– Jeg vil berømme E.ON for en svært god jobb med utbyggingen og nå driften av Arkona. Prosjektet har blitt levert på plan og under budsjett. Equinor har bidratt aktivt i utviklingen av prosjektet med over 40 års erfaringer med operasjoner til havs. Med Arkona er vi godt posisjonert til å vokse ytterliggere innen havvind i Østersjøen, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger. 

I tillegg til andelen i havvindparken Arkona, har Equinor også en posisjon i vindkraftprosjektene Baltyk I, II og III i den polske delen av Østersjøen. I Storbritannia driver Equinor havvindparkene Sheringham Shoal, Dudgeon og Hywind Scotland. 

Equinors nåværende havvindportefølje har kapasitet til å skaffe fornybar energi til mer enn en million europeiske husstander. 

Relaterte sider og nedlastinger

Bilde av offshore vindparken Arkona
Offshore vindfarmen Arkona i Østersjøen i Mukran på øya Rügen i Tyskland. (Foto: Eskil Eriksen / Equinor ASA)