Skip to Content
no

Tildeler kontrakt for elektrisk infrastruktur for havvindprosjekter i Østersjøen

(UTC)
Dudgeon Offshore Wind Farm
Dudgeon Offshore Wind Farm
(Foto: Jan Arne Wold / Equinor)

Equinor og Polenergia har valgt Hitachi Energy som leverandør av infrastruktur til elektriske anlegg i havvindprosjektene MFW Bałtyk II og MFW Bałtyk III i Polen.

MFW Bałtyk II og MFW Bałtyk III, som ligger i Østersjøen henholdsvis rundt 27 km og 40 km fra havnebyen Łeba, er to av de største og mest avanserte havvindparkene som utvikles i Polen.

Når de kommer i drift, vil havvindparkene ha en samlet installert kapasitet på 1440 MW, som er nok til å forsyne mer enn to millioner polske hjem med strøm.

I henhold til den tildelte kontrakten skal Hitachi Energy ha ansvaret for utformingen av det elektriske anlegget (Electrical System Design) for hele vindparken, fra vindturbinene til tilkoblingspunktet på transformatoren Słupsk-Wierzbięcino i Polen. Prosjektene er avhengig av endelig investeringsbeslutning, som etter planen skal tas i 2024.

Kontrakten dekker en systemstudie og integrasjon av alt aktuelt utstyr fra grensesnitt-kontraktører, slik at hele vindparkene blir utformet med et sikkert, kostnadsoptimalt og stabilt overføringssystem som følger krav i de polske retningslinjene for strømnettet (Polish Grid Code).

I tillegg skal Hitachi Energy også ha ansvaret for levering av det overordnede kraftkontrollsystemet, telekommunikasjonsnettet, alt høyspentutstyr på transformatorstasjoner til havs og på land, samt levere hele transformatorstasjonen på land som nøkkelferdig leveranse. Kontrakten dekker også arbeid med grensesnitt på tilkoblingspunktet i Slupsk.

Michał Kołodziejczyk, Mette H. Ottøy and  Michał Michalski,
Michał Kołodziejczyk (f.v.), Equinors landsjef i Polen, Mette H. Ottøy, anskaffelsesdirektør i Equinor, og Michał Michalski, konsernsjef i Polenergia.

– Dette er enda en milepæl for disse havvindprosjektene, som skal levere lokalprodusert fornybar energi til kraftnettet i Polen. Vi ser fram til å samarbeide med Hitachi Energy i Polen og deres lokale underleverandører om å bringe denne konkurransedyktige kilden med fornybar energi til landet, sier Michał Kołodziejczyk, Equinors landsjef i Polen.

– Tidligere i år undertegnet Equinor en strategisk samarbeidsavtale med Hitachi Energy om tettere samarbeid på framtidige prosjekter. Denne kontrakten er den første siden da, og vi er veldig glade for å realisere samarbeidet. Vi ser fram til å utvikle en lokal forsyningskjede for elektrisk infrastruktur til havvindparker sammen med Hitachi Energy i Polen, sier Mette H. Ottøy, anskaffelsesdirektør i Equinor.

Hitachi Energy har vært til stede i Polen i 97 år, og har rundt 2.500 ansatte i landet, med kontorer, teknologi-, forsknings- og engineering-senter i Warszawa, Krakow, Wrocław, Lublin, Katowice, Poznań and Gdańsk, as well as factories in Łódź og Przasnysz, samt fabrikker i Łódź og Przasnysz. Kontrakten har som mål at mellom 25 og 35 prosent av kontraktsverdien skal investeres lokalt. Dette er basert på samlet kontraktsverdi, inkludert anskaffelse av utstyr fra tredjeparter.

Kart over områdene i det Baltiske hav

– Vi bestiller her «hjertet» i overføringssystemet og omformingen av energi fra havvindfarmene. Dette er en av de viktigste kontraktene i Baltyk-prosjektene. Vi går her i partnerskap med et av verdens ledende selskaper innenfor dette feltet, og deres HVAC-teknologi er avgjørende for effektiv energioverføring fra hav til land. Vi bygger et sterkt globalt team rundt MFW Bałtyk II og MFW Bałtyk III som vil øke konkurranseevnen og bidra til en bærekraftig energiframtid for oss alle. Vi ser fram til felles initiativer for å nå våre ambisiøse mål for lokalt innhold, sier Michał Michalski, konsernsjef i Polenergia.

Den kombinerte kapasiteten til begge prosjektene (1440 MW) utgjør en betydelig del av den første fasen av den planlagte utbyggingen av havvindindustrien i Polen, som vil få en samlet kapasitet på 5900 MW. MFW Bałtyk II og III ble tildelt differansekontrakter (CfDs) i mai 2021 av polske myndigheter (Energy Regulatory Office). Endelig investeringsbeslutning for begge prosjekter er avhengig av nødvendige tillatelser og skal etter planen tas i 2024, med første strømforsyning til strømnettet i 2027.

Pressetalspersoner:

Equinor: Magnus F. Eidsvold
mfei@equinor.com
+ 47 975 28 604

Polenergia: Robert Stankiewicz
robert.stankiewicz@polenergia.pl
+48 601 811 087